Tropical Queensland

Charters Towers – Cairns (1400 km, 11 dagen) – Maar goed, ergens wel passend dat het regent hier. We zijn tenslotte Waterfall Country ingereden. En dat is in ieder geval voor mij de eerste keer op deze reis dat we op bekend terrein komen. Hier reden we 15 jaar geleden in ons minicampertje (met glazen dak!) ook doorheen voor die het begaf en we verder gingen met de tent.

Het verst landinwaarts wat we toen op onze rit van Cairns naar Brisbane kwamen was hier in de Tablelands, het achterland van Cairns. Een lappendeken van meertjes en watervallen, plukjes regenwoud en weiland, op hoogte gelegen, en dus een stuk natter dan de kust of de outback.

Millstream FallsOp die eerste dagen leidt Veronique ons hier van de een naar de andere waterval over steeds minder toegankelijke weggetjes. Smalle wegen, heuvel op/af en veel bochtenwerk. Eigenlijk wat we niet meer hebben gehad sinds we 5 maanden geleden de Adelaide Hills uitreden! Daar moeten busje en chauffeurs nog een beetje aan wennen. Via de Millstream en de ernaast gelegen Little Millstream Falls, naar de nogal lastig te bereiken Souita Falls en door naar de Zillie en Millaa Millaa falls, de Malanda Falls, de Barron Falls  etc. etc. You get it… En niet elke waterval ligt direct langs de weg, dus er wordt nog stevig gehiked ook.
Fijne van deze ‘natte’ omgeving is ook dat er weer verse zuivel te halen is en dat groente en fruit weer echt vers zijn! We verwennen onszelf regelmatig met te dure kaas en melk van ‘boutique’-boerderijen en genieten van het spotgoedkope fruit wat overal langs de weg te koop is.
Stingers!En ook al lonkt de kust (en dan vooral als toegang naar het Great Barrier Reef), tegen beter weten in gaan we toch even kijken hoe ver noordelijk we met onze tweewiel-aangedreven bus kunnen komen. En ook al weten we dat dat niet zo heel ver is, Daintree National Park, een echt regenwoud, ligt op de route.
Een van de laatste stukjes oorspronkelijk regenwoud op aarde; en dat, gecombineerd met de plek zo aan het rif grenzend, zorgde ervoor dat het een UNESCO-Wereld erfgoed is geworden. Lake Tinaroo Area - Kauri Creek WalkEen geweldige rit volgt, over vrij lege wegen, langs de zee en door het oerwoud. We zien een glimp van een koppel cassowaries, enorme spinnen en vlinders en genieten van verre uitzichten over zee. En dat allemaal op 1 dag! We rijden tot aan Cape Tribulation, waar asfalt overgaat in zeer onverhard, en wij dus helaas moeten omkeren. Nou ja; weer wat op de bucketlist.
Paar dagen later moeten we er toch aan geloven: richting de grote stad; Cairns. Hebben allebei niet zo heel veel zin in een grote stad merken we. En dus rekken we het aankomen nog even. Sowieso is de Dividing Range hier oversteken een kwestie van langzaam omhoog/omlaag rijden en vooral héel, héel veel bochten maken. Net als we in het laagland richting de kust rijden zien we nog een afslagje naar de Goldsborough valley. Die ook nog maar even in gereden. Alsof we de Alpen ineens bereikt hebben! Grote glooiende groene heuvels met; gras, koeien erop, wat huizen aan de boomgrens en een meanderende rivier onderin het dal. Enige wat verschilt met de Alpen zijn de met enige regelmaat herhaalde bordjes om toch vooral op te passen voor de krokodillen…
Atherton Tablelands - Lake BarrineCairns bleek inderdaad (nog steeds niet) zo’n heel boeiende plek (ook al is de stad ongeveer twee keer zo groot als de laatst keer dat we er waren); we hebben er de bus even goed schoongemaakt, voorraden aangevuld, plannen gemaakt voor de route zuidelijk en hebben er heerlijk gegeten bij restaurant Ochre. En ja, die noemen we even bewust bij naam; dat was een topper (niet alleen omdat het het eerste restaurant sinds maanden was  met echte servetten ;-). Maar toch, snel deze stad weer uit en naar het zuiden!

 

2 thoughts on “Tropical Queensland

  1. Zo’n avontuur en nu was jullie grijze bus een baken voor ons op Lowlands.
    Veel dank nog, hoop dat jullie net zo hard genoten hebben als wij!

Heb je een mening? Of opmerkingen?