Rome

15 juni. Niet al te vroeg uit de veren. En da’s niet zo handig…want in de honderd kilometer die we gisteren  naar Rome reden is de temperatuur met een graad of tien gestegen lijkt het wel. En dan zeggen ze wel dat Rome aan de zee ligt, maar van een zeebries hebben wij niet gemerkt. Maar goed, genoeg gezeurd…Rome is de stad van de kerken, kerken zijn koel, dus die dan maar veelvuldig bezoeken! Met bus en metro de stad in; zo gepiept eigenlijk. En dan staan we zomaar ineens naast het Colosseum.
Wat inderdaad kolossaal is (en dan te bedenken dat er een arena lag ooit, die nog bijna 3 keer groter was (die uit Gladiator inderdaad)). Eerst de Palatino op; de berg waarop Rome gesticht is en die duizenden jaren het centrum van de stad was ( en nog eigenlijk). Al die geschiedenis wordt nu langzaamaan uitgegraven en zo is die hele berg één groot archeologisch zoekplaatje. Resten van tempels van ver vòòr het Christendom staan in kelders van Romeinse villa’s af en 16e eeuwse tuinen worden weer uitgegraven om de fundamenten van de ronddraaiende eetzaal van Nero te vinden. Uren rondgelopen. Dan het Colosseum in. Had ik al gezegd dat dat inderdaad erg groot is? En indrukwekkend ook; zeker ook omdat er zoveel bewaard is gebleven, niet zo zeer van het in èn exterieur; wat je ziet is eigenlijk het ruwe bouwwerk, aangezien alles van waarde er in de loop van de eeuwen is afgesloopt voor bouwmateriaal, maar omdat zoveel verhalen over wat er binnen plaatsvond bewaard zijn gebleven. Rankings van gladiatoren, overzichten van teamsamenstellingen, transfers en toernooien, verslagen van evenementen, dagboeken van buitenlandse toeristen en allerlei prenten. En die hangen dan weer allemaal in de galerijen rondom de arena, zodat je ook niet alleen maar naar de ruïne hoeft te kijken, maar ook nog wat leert. Zoals het feit dat er dus een heel bataljon mariniers aanwezig was om een enorm canvas over het stadion te trekken als het weer een open dakje niet toeliet. Of dat er ooit in toernooi van 117 dagen een kleine 10000 wilde dieren en 9000 gladiatoren doorheen werden gejaagd. Na het Colosseum via het/de Vittoriano (een suikertaart van een monument met daarin een erg interessant uitziend museum over de Italiaanse eenwording (helemaal in het Italiaans) en een heerlijke bar, met prima uitzicht op het dak), verder met op onze ‘prop de top-5 van Rome’ in 1 dag. Op naar het Pantheon. Opnieuw indrukwekkend; niet eens hoe het ingericht is, maar het feit dat in 120 AD zo’n gebouw neergezet kón worden (en gezien de sloop/overbouwdrift van de Romeinen er nog steeds kan staan). Fijne combinatie van constructiekracht en pragmatiek ook; een koepel bouwen die zelfs met moderne middelen moeilijk na te maken zou zijn, maar een gat in het dak voor licht, en een zootje gaten in de vloer voor de eventuele regenwateroverlast. Nog meer gedaan die dag? Yep, langs de Trevifontein (wat een gekkenhuis!), lekker gegeten en uitgeput naar de camping gegaan 😉

16 – 18 juni. De volgende dagen doen we rustiger aan. Op zaterdag wandelen we op het gemakje door de stad en zien we wel waar we uitkomen (‘En?’, Nou, bij heel lekker eten bijvoorbeeld, en prima ijs. En nog een keer die Trevifontein) en op zondag gaan we naar Vaticaanstad. Vroeg eruit; want we willen voor de menigtes bij de Sint Pieter zijn. Om 0800 in de bus. En inderdaad, om 0830 is het er nog lekker rustig. En heel indrukwekkend. We lopen op het plein en in de kerk omhoog te gapen naar de fresco’s, kandelaren, beelden en andere versieringen en zien in de verschillende kapellen langzaam aan de diensten beginnen.

We bezoeken het kleine museumpje met allerlei kado’s die de pausen hebben gekregen, vergeten de Dom te beklimmen en kunnen de tombes niet in (hadden we twee weken eerder moeten boeken ;-)).

Vervolgens beetje in de buurt rondgestruind en ‘smiddags het Borghese park in. Lekker wandelen tussen de bomen en uitgekomen bij museum Moderne kunst. Koel én cool; dus daar wat uurtjes doorgebracht. Ook wel even een verademing na al die prehistorische tombes, Romeinse ruines, en Renessaince-spullen; moderne kunst tot aan heden in prachtige zalen met goeie uitleg en fijne sorteringen. Ook nog een beetje popart meegekregen (Andy Warhol’s Headlines) en toen op tijd naar de camping. Wé moeten immers voetballen, tegen Portugal. Top avond dus.

Meer foto’s op Flickr

Heb je een mening? Of opmerkingen?